Sluiten

Glutenvrije all-inclusive vakantie

Een all-inclusive vakantie is voor velen een droomvakantie. Je kunt immers onbeperkt genieten van eindeloze buffetten en snacks aan het zwembad. Zeker bij de grotere all-inclusive resorts is er vaak een brede keuze aan culinaire opties. Voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie kan zo’n vakantie echter een uitdaging vormen. Zij kunnen last krijgen of zelfs flink ziek worden op het moment dat zij producten met gluten eten of er zelfs maar mee in aanraking komen. Ben je glutenintolerant of lijd je aan coeliakie, dan is het de vraag of en hoe je aan een all-inclusive vakantie deel kunt nemen.

Op het moment dat je je eigen eten of snacks klaarmaakt, kun je er prima voor zorgen dat er geen gluten in het eten zitten. Zodra je buiten de deur gaat eten, bijvoorbeeld tijdens een all-inclusive vakantie, dan wordt het lastiger om de controle te houden. Lijd je aan coeliakie, dan is het lastig om op een veilige manier een all-inclusive vakantie te vieren.

Er bestaan all-inclusive hotels die geschikt zijn voor coeliakie-patiënten, omdat de chef-koks in deze resorts bekend zijn met dit fenomeen en prima in staat zijn om goede glutenvrije maaltijden aan te bieden. Bij de meeste all-inclusive hotels geldt dat 100% glutenvrij eten een utopie is en je als je aan coeliakie lijdt, een risico neemt door daar een vakantie te gaan vieren.

verschillen tussen glutenintolerantie en coeliakie

Degenen die er mee te maken hebben, die hoeven we niet uit te leggen wat de verschillen zijn tussen glutenintolerantie en coeliakie. Om de informatie in dit artikel compleet te houden en ervoor te zorgen dat er geen verwarring is over de begrippen, leggen we het graag in het kort uit:

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem reageert op gluten. Bij coeliakie beschadigt de inname van gluten de dunne darmvlokken (villi), die nodig zijn voor het opnemen van voedingsstoffen. Coeliakie-patiënten moeten levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen. De kleinste inname van gluten kan al tot klachten leiden.

Glutenintolerantie (ook wel non-celiac gluten sensitivity genoemd) is geen auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is er in dit geval niet bij betrokken en er is er geen aantoonbare schade aan de darm of de aanwezigheid van auto-antilichamen. Symptomen na inname van gluten kunnen bestaan uit buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of vermoeidheid. Er is echter geen blijvende schade. Het vermijden van gluten in de voeding kan de symptomen verlichten, maar het dieet hoeft meestal niet zo strikt te zijn als bij coeliakie.

Goede voorbereiding

Voor mensen met een glutenintolerantie is het vaak prima mogelijk om een glutenvrije all-inclusive vakantie te vieren. Een goede voorbereiding is essentieel om zorgeloos te kunnen genieten van een glutenvrije vakantie. Begin met het kiezen van een bestemming en een accommodatie die rekening houdt met dieetwensen. Veel hotels en resorts hebben inmiddels ervaring met glutenvrije diëten, maar de beschikbaarheid varieert per locatie. Op sommige bestemmingen is en goed bekend met glutenvrij eten, op andere plekken heeft men geen idee waar je het over hebt als je om glutenvrij eten vraagt.

Neem vooraf contact op met het resort en vraag naar hun mogelijkheden voor glutenvrije maaltijden en producten. Vraag of er glutenvrije alternatieven beschikbaar zijn bij buffetten en à-la-carte restaurants en informeer of er bij glutenvrije maaltijden alles aan gedaan is om kruisbesmetting te voorkomen. Steeds meer hotels bieden duidelijke allergeneninformatie.

Bij het inchecken

Als je bij het hotel incheckt, dan herinner je ze nogmaals aan je dieetwensen. Ze zullen je mogelijk in contact brengen met een personeelslid dat hier over waakt. Over het algemeen zal deze medewerker dan met je gaan zitten om je dieetwensen te bespreken en vervolgens afspraken te maken voor je verblijf. Vergeet bij twijfel niet om vragen te stellen over hoe voedsel wordt bereid wordt. Je zult niet de eerste of de laatste zijn die deze vragen stelt en het laatste wat je wilt, is dat gluten je vakantie verpesten.

Pas op met buffetten

Glutenvrije all-inclusive vakantie

Veel maaltijden in all-inclusive hotels worden in de vorm van buffetten aangeboden, waarbij de gasten zelf hun eten op dienen te scheppen. Kruisbesmetting is bij buffetten een veelvoorkomend probleem, wat veroorzaakt wordt doordat gasten dezelfde lepels en opschepbestek gebruiken voor verschillende gerechten.

Bij buffetten is niet altijd goed duidelijk welke gerechten gluten bevatten. Brood en pasta zijn glutenbevattende producten die je snel herkent, maar je kunt niet inschatten of er bijvoorbeeld tarwebloem gebruikt is in sauzen en gerechten. Sommige hotels werken met duidelijke allergeneninformatie. Dat kan door middel van bordjes bij de gerechten gebeuren, maar meestal bestaat er een allergenenlijst. Vraag ernaar als je dit belangrijk vindt.

In onbewerkt eten is de kans op gluten aanzienlijk kleiner. Denk aan verse groenten, fruit, salades zonder dressing en eenvoudig bereide eiwitten zoals gegrilde vis of kip.

Taalbarrières

Zorg ervoor dat je in de taal van het land dat je bezoekt kunt vragen of er gluten in een maaltijd of product zitten of dat ze glutenvrije maaltijden/producten hebben. In het Engels komt het niet altijd goed over en kunnen er misverstanden ontstaan, vooral als je probeert uit te leggen wat gluten zijn. Zorg er daarom voor dat je in de moedertaal van het land waar je te gast bent, kort maar duidelijk uit kunt leggen wat gluten zijn. Met een vertaalkaart kun je het jezelf gemakkelijk maken. Deze kaarten zijn beschikbaar in verschillende talen. Ze leggen kort en duidelijk uit wat glutenintolerantie inhoudt en wat je wel of niet kunt eten. Er zijn zowel gratis als betaalbare glutenvrije vertaalkaarten te vinden.

Zo vind je glutenvrije all-inclusive resorts

Steeds meer resorts erkennen de groeiende vraag naar glutenvrije opties. Sommige ketens en hotels onderscheiden zich door uitstekende zorg voor mensen met voedselintoleranties, waaronder gluten. Speciale apps, platforms, allergievriendelijke reisblogs bieden recensies en aanbevelingen van glutenvrije hotels en restaurants wereldwijd. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met het hotel zelf of de reisorganisatie die de all-inclusive reis aanbiedt, voordat je je vakantie boekt.

Mogelijk goede glutenvrij all-inclusive resorts

Deze all-inclusive ketens en resorts worden in externe bronnen genoemd als goede accommodaties om een glutenvrije vakantie te vieren. Check het voor de zekerheid zelf, voordat je een vakantie boekt.

TUI BLUE is een uitstekende optie voor mensen met dieetwensen, want in hun hele hotelportfolio werken ze voortdurend samen met hun chef-koks om ervoor te zorgen dat aan verschillende dieet- en levensstijlwensen kan worden voldaan. Alle gerechten zijn voorzien van een etiketteringssysteem met uitleg over de gebruikte ingrediënten.

In veel lovende recensies over Sandals hotels in het Caribisch gebied wordt vermeld dat ze goed geschikt zijn voor glutenvrije diëten en reizigers met coeliakie. Er zijn ook echter een paar negatieve beoordelingen. Het is dus verstandig om het hotel van je keuze eerst te mailen voordat je boekt. Om te controleren of ze veilig maaltijden kunnen aanbieden voor coeliakiepatiënten.

Grand Velas Resorts is een luxe resortketen met vijf resorts in Mexico. Al hun resorts zijn glutenvrij en all inclusive, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over glutenvrij eten. De resorts hebben speciale glutenvrije menu’s, maar als er iets speciaals is dat je graag wilt hebben en dat niet op het menu staat, laat het dan van tevoren weten zodat ze het voor je kunnen bereiden. Ze hebben een speciale chef-kok voor glutenvrije gasten die kan helpen bij het beantwoorden van vragen of zorgen met betrekking tot je reis. De glutenvrije keukens van alle Grand Velas hotels zijn volledig gescheiden van de gewone keukens, waardoor er geen kruisbesmetting plaats kan vinden.

El Dorado Resorts in Mexico bieden glutenvrije opties, met aparte keukens voor gasten met speciale dieetwensen. Voor mensen met coeliakie is er een apart menu met een verscheidenheid aan heerlijke gerechten die speciaal zijn gemaakt voor mensen die geen gluten of tarweproducten kunnen consumeren.

Secrets Resorts heeft verschillende all-inclusive resorts in Mexico en Jamaica, waaronder het Secrets Diamond Resort in Riviera Maya en het Secrets Maroma Beach Riviera Cancun. Binnen de restaurants van Secrets Resorts zijn er veel glutenvrije opties om uit te kiezen. Je kunt ook reserveren in een van de specialiteitenrestaurants met heerlijke glutenvrije gerechten.